
Resepi asal : Kak As NZ
Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )
- 1kg tulang kambing @ tulang lembu
- 1 senduk cili kering/ cili boh
- *5 Biji Bawang besar
- *4 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- 1/2 tin tomato pure (440gm)
- 1/2 botol sos tomato (435gm)
- 2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
- 2 sdb tepung gandum
- 2 sup bunjut tulang Adabi
- Garam secukup rasa
- 3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
- Sedikit minyak untuk menumis
- Bahan2 utk hiasan: Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng
Cara-cara
- Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
- Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
- Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
- Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
- Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
- Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, dan bawang goreng..

No comments:
Post a Comment