Resepi asal : Quinnie
Bahan-bahan ( 5-6 org makan )
- 1 kilo tulang dan 1/2 kilo daging
- 1 biji bawang besar (kisar)
- 5 biji bawang putih (kisar)
- 3 inci halia (kisar)
- 1 inci halia, 1 biji bawang putih , 4 biji bawang merah (dimayang halus)
- 3 sudu besar rempah sup
- 2 inci lengkuas ( diketuk sekali saje)
- 6 biji bawang merah (dibuat bawang goreng)
- 1 paket sup bunjut tulang
- 2 batang daun sup (ambik bhgn bawah, sekali dengan akar, cuci bersih)
- 3 biji kentang
- air
- mee kuning, taugeh, daun sup dan bawang
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- tumis bahan yg dimayang sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan2 sup bunjut dan bahan2 kisar. kacau rata hingga bahan2 kekuningan
- kemudian bancuh rempah sup dengan sedikit air dan tumis bahan hingga keluar minyak
- masukkan tulang dan daging, masak hingga tulang keluar air dan hilang warna darahnya
- keluarkan sup bunjut tadi, kemudian buka ikatan sup, dan masuk dalam blender. isi penuh air dan blend. kemudian tapis, dan masukkan dalam periuk. buat sebanyak 3 kali
- masukkan kentang, lengkuas dan batang daun sup
- tambah lagi air secukupnya dan biar ia masak selama 2 jam
- bila daging dah empuk baru masukkan garam.( kalau masuk garam awal2 nanti dia tak boleh lembut)
- tutup api dan taburkan bawang goreng
- boleh lah dihidang dengan mee, taugeh dan daun sup dan bawang.
- untuk sos kicap. 15 biji cili dan1 biji bawang putih di blend. kemudian isi kicap lemak manis.
No comments:
Post a Comment