Sunday, July 4, 2010

Chiffon Cheesecake

Sumber : Buku Fantastic Cheesecake

Resepi : Alex Goh

Bahan- bahan
(A)
60 gm susu
40 gm krim keju
25gm mentega

(B)
65 gm tepung gandum

(C)
4 biji kuning telur

(D)
4 biji putih telur
100 gm gula
secubit garam
1/8 sudu teh krim of tartar - x letak

Cara-cara
- Masak (A) hingga mereneh - sebati dan pekat.
- Keluarkan (A) drpd periuk. Tambah (B) dan digaul hingga licin.
- Tambah (C) gaul hingga sebati.
- Pukul putih telur hingga pekat (menjadi meringue)..masukan bahan (D) pada putih telur tadi.
- Masukan adunan (D) ke dlm bekas yg berisi bhn (A,B,C) yg telah digaul sebati.
- Kaup balikkan..adunan tersebut supaya rata
- tuang adunan ke dalam acuan chiffon 9 inci. Jangan griskan acuan.
- Bakar pada suhu 175 C selama 35-40 minit.
- keluarkan kek dr oven..biarkan kek sejuk dlm keadaan acuan terbalik..

No comments:

Post a Comment