Sunday, January 10, 2010

Roti Coklat

Sumber : iXora II @ http://yatiezaini.blogspot.com

Resepi asal :

Bahan2
250 gms tepung high protein*
2 sudu besar susu tepung*
1 sudu kecil bread improver*
1 sudu kecil bread softener*
1/2 sudu kecil garam *
60 grms gula halus*
1 1/2 sudu besar mentega*
2 sudu kecil mauripan yis*
2 sudu besar serbok koko (mau kurangkan boleh)*
7 grms wheat gluten* - x letak..tiada stok
125 ml air suam
1 biji telor dipukul

Cara membuatnya
1.Bahan bertanda (*) disatukan kedlm mixer ..mix 30saat just utk bhn bercampur shj ..
2.Masukkan telor n air .. mix kan adunan sehingga doh betul2 licin .. lebih kurang 20-25 minit
3. Bila doh dh licin .. ambil doh dn bahagikan kepada 15 bahagian .. += 40grms /each
4. Biarkan doh mengembang sekali ganda baru ler dibakar dlm suhu 160 -170 C selama 20 minit ..
5. Keluarkan roti dan sapukan dengan butter semasa roti still panas
6. Utk kekalkan kesegaran roti berpanjangan ..simpan roti anda didalam bekas yg tertutup ..

No comments:

Post a Comment