Thursday, December 10, 2009

Terung Bakar & air asam

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : nOOrsha

Bahan-bahan ( )

  • 3 batang terung - belah 2
  • sedikit garam
  • sedikit minyak masak @ minyak jagung

  • Bahan-bahan (untuk air asam)
  • 10 biji cili padi
  • 2 inci belacan bakar
  • 1 biji bawang besar -didadu
  • Asam jawa - sebesar duit 50 sen
  • garam.
  • gula secukup rasa

Cara-cara

  1. terung setelah dibelah 2, lumur dengan sedikit garam & sedikit minyak masak @ minyak jagung.
  2. grill atas stove atau bakar didalam oven hingga empuk. ketepikan.
  3. untuk air asam jawa, tumbuk cili api dgn belacan bakar hingga halus.
  4. kemudian masukkan garam & gula secukup rasa. gesek dengan anak lesung.
  5. cairkan asam jawa dsengan air masak, curah ke dalam lesung tadi. gaul seketika dan rasa serta tambah apa yg kurang.
  6. masukkan bawang besar yg didadu tadi, kacau dan hidangkan bersama terung bakar. enak dimakan dengan nasi panas...Selamat Mencube!~ :)

No comments:

Post a Comment