Resepi asal : Kaksma
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 paket spaghetti
- 1/2 kilo daging
- 15 tangkai cili kering
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang kecil
- 4 biji bawang putih
- 1 biji tomato
- 1 tin sedang tomato puri
- sedikit sayur kobis(anggaran sendiri)
- air,garam dan serbuk perasa
- Bahan hiasan
- 1 biji timun
- daun sup
- bawang goreng
Cara-cara
- Bersihkan daging,hiris halus kemudian rebus hingga empuk
- lada kering,bawang merah,bawang kecil dan bawang putih dikisar halus
- tomato dipotong dadu,kobis dihiris halus
- Panaskan minyak dalam periuk,tumiskan bahan kisar hingga naik minyak
- kemudian masukkan air,daging dan air rebusan daging tadi.biarkan mendidih.
- bila kuah mendidih,masukkan tomato puri,romato yang didadu,kobis.
- tambahkan garam dan serbuk perasa.
- biarkan kuah ini mendidih dengan agak pekat dan daging empuk.
- bila telah pekat boleh lah dimatikan api dan dihidangkan
- Untuk menghidang mee ini
- timun dibuang kulit,potong nipis keliling,dan dihiris halus bulat(spt dlm gambar)
- daun sup dihiris halus.
- Spaghetti direbus besama sedikit garam dan minyak masak.bila telah masak angkat dan toskan.
No comments:
Post a Comment