Resepi asal : Sofinar
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 150g pisang emas - dilecek
- 180g tpg gandum
- 180g gula halus /gula icing
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar serbuk koko - ayak ( tmbh jika buat marble )
Cara-cara
- campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
- Jika nk buat marble - lps step no 1 ..bhgkan adunan kpd 2 bhgn...1 biarkan adunan asal..1 adunan + serbuk koko..tuang selang seli smpai adunan habis...baru bakar spt biasa :)
No comments:
Post a Comment