Saturday, December 19, 2009

Kek Pisang sempoi

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Sofinar

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • 2 sudu besar serbuk koko - ayak ( tmbh jika buat marble )

Cara-cara

  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
  4. Jika nk buat marble - lps step no 1 ..bhgkan adunan kpd 2 bhgn...1 biarkan adunan asal..1 adunan + serbuk koko..tuang selang seli smpai adunan habis...baru bakar spt biasa :)

No comments:

Post a Comment