Resepi asal : Kak Zaliana
Bahan-bahan ( 1 hidangan tengahari )
- 4 keping ikan tenggiri
- 1/2 cawan air masak
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu teh garam
- 5 biji cili api
- 2-3 biji limau nipis
- 1 inci belacan (bakar sikit)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- Sedikit daun ketumbar (hiris)
- UPDATE: lupa nak beritahu..kepada yang tak suka daun ketumbar, boleh tukar kepada daun limau purut...memang ummphh!!!
Cara-cara
- Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
- Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
- Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment