Resepi asal : Kak Waheedeana
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- Bahan2nya:-
- ½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
- ( * bahan kisar )
- *1 biji bawang besar
- *3 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- * 1 sudu besar ketumbar
- * ½ sudu besar jintan manis
- 1 batang serai – diketuk
- 2 pelepah daun kari
- 1 sudu besar penuh rempah kari daging
- 2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
- 1 sudu besar kerisik
- Air secukupnya
- Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
- Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
- Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
- Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!
No comments:
Post a Comment