Resepi asal : Kak Umi_e
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- 3 cawan beras (saya guna beras basmati)
- 3 cawan air
- pewarna merah, hijau dan kuning secubit garam
- satu ketul stok ayam (Knorr atau maggi) beberapa helai daun pandan
- 2 sudu makan margerin
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara-cara
- Cuci beras dan toskan
- Blend bawang besar, bawang putih dan halia
- Panaskan periuk dan masukkan margerin hingga cair
- Tumiskan bahan yang telah di blend hingga naik baunya
- Masukkan 3 cawan air, stok ayam, garam dan daun pandan
- Masukkan beras dan masak hingga nasi kering
- Setelah nasi kering, buatkan lubang dengan belakang sudu pada 3 bahagian yang berbeza dan masukkan sedikit ketiga2 pewarna ke dalam lubang yang berbeza.
- Biarkan hingga nasi masak.
- Kacau nasi setelah betul2 masak
No comments:
Post a Comment