Saturday, May 16, 2009

Biskut Coklat Chip

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Hoora-perantau

Bahan-bahan ( 18-20 keping )

  • 1 1/3 cwn tepung gndum yg berkualiti
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 cwn butter-suhu bilik
  • 1/3 cwn gula perang
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 biji telur -suhu bilik
  • 1 cwn coklat chip

Cara-cara

  1. panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 170C.
  2. ayak tepung,soda bikarbonat,garam-ketepikan
  3. pukul butter dgn gula sampai berkrim (dlm 3 minit).masukkan vanilla,pukul sekejap.kemudian masukkan telur,pukul lg sekejap.
  4. kemudian masukkan tepung sedikit-sedikit,pukul sekadar utk sebatikan semua adunan td
  5. akhir sekali masukkan separuh daripada coklat chip dan gaul sebati.
  6. alas dulang pembakar dgn paper sheet n bulatkan adunan td sebesar ibu jari n tekan sikit bg leper,letak atas dulang,jarakkan krn biskut ni akan mengembang n susun pulak coklat chip diatasnya(ikut citarasa nk bnyk mana)
  7. bakar selama 15 min utk biskut yg chew atau 18 utk biskut yg ranggup atau pd bahagian bwh biskut tu sudah nampak kekuningan (tp bergantung pd oven msing2 jg)saya bakar cuma 15 min je lg sedap.sejukkan sebelum disimpan dlm bekas.mcm buat biskut2 lain jg la.
  8. Note:adunan ni agak lembik skit so masa nak bulatkan tu,sapu tepung skit pada tangan.

No comments:

Post a Comment