Resepi asal : Rahman bestari
Bahan-bahan ( boleh ikut kreativiti dan citarasa masing2 )
- 5 - 7 biji kentang ( saiz kecil atau sederhana)
- 3 ulas bawang merah - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 - 2 inci belacan - ditumbuk
- 50 gm ikan bilis / udang kering - ditumbuk kasar
- 1 buku kiub ayam maggi / knorr
- 3 sudu makan cili giling
- minyak masak untuk menggoreng dan menumis
- serbuk perasa (kalau perlu)
Cara-cara
- Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi kentang tidak hitam.
- Apabila siap, cuci semula dan toskan sebentar. Belah kentang kepada 4 atau mengikut saiz kentang.
- Rebus kentang sehingga agak empuk bersama 1 buku kiub ayam maggi / knorr. Jangan terlalu empuk supaya tidak hancur.
- Setelah kentang empuk / lembut, toskan airnya dan goreng sehingga kekuningan.
- Setelah selesai acara menggoreng, tumiskan bahan tumbuk bersama cili giling sehingga agak garing dengan api kecil.
- Masukkan kentang goreng dan gaul sebati. Sesuaikan rasa dan angkat.
- * Tak perlu bubuh garam sebab kentang sudah direbus dengan kiub ayam dan menggunakan belacan yang sudah sedia berperisa masin.
No comments:
Post a Comment