Resepi asal : Nor67
Bahan-bahan ( 4 - 5 orang makan )
- 500gm sotong
- 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
- 1 biji bawang besar
- 1 in kunyit hidup
- 1/2 in lengkuas
- 2 btg serai - diketuk
- 3 kpg asam gelugur
- daun kesum
- secubit belacan
- garam dan gula
- 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah
Cara-cara
- Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
- Bahan2 yg digunakan
- Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
- Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
- Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
- Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
- Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..
No comments:
Post a Comment