Resepi asal : Mat Gebu
Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )
- BAHAN A :-)
- 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
- 240 g gula pasir
- 450 ml air
- 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
- BAHAN B :-)
- 190 g tepung gandum*
- 120 g tepung ubi*
- 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
- 900 ml air
- 2 camca besar air abu (alkaline water)
- 3/4 camca besar air kapur
- 1 camca besar pewarna coklat
- BAHAN C :-)
- 1 cawan kelapa parut putih
- Secubit garam
Cara-cara
- KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum..
No comments:
Post a Comment