Sunday, December 21, 2008

Bergedil Ikan

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Fidadaud

Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 400gm kentang - dipotong 4 memanjang
  • 2 ekor ikan ikan goreng - ambil isinya dan ditumbuk/kisar sedikit
  • 1 sdb udang kering - kisar halus
  • 1 sdk serbuk lada sulah
  • 1/2 sdk garam
  • segenggam bawang goreng - tumbuk/ramas sedikit
  • sedikit daun sup - dipotong halus
  • 1 biji telur (untuk menggoreng)

Cara-cara

  1. Goreng kentang sehingga masak/garing. Setelah itu, angkat, toskan minyak dan terus lenyek lumat kentang tersebut. Jgn tunggu sehingga kentang sejuk kerana kentang akan mengeras dan susah untuk dilenyek.
  2. Campurkan kesemua bahan lain (kecuali telur untuk menggoreng) dan gaul rata.
  3. Bentukkan seperti bebola, kemudian leperkan sedikit.
  4. Celup di dalam telur sebelum digoreng.
  5. Goreng pada minyak 3/4 tenggelam. Goreng kira-kira telur yang menyaluti bergedil ini masak/garing sahaja.
  6. P/S: Jgn gunakan api yang terlalu kecil ketika menggoreng kerana ini akan menyebabkan bergedil serap terlalu banyak minyak.

No comments:

Post a Comment