Resepi asal : Fidadaud
Bahan-bahan ( 8 biji )
- 400gm kentang - dipotong 4 memanjang
- 2 ekor ikan ikan goreng - ambil isinya dan ditumbuk/kisar sedikit
- 1 sdb udang kering - kisar halus
- 1 sdk serbuk lada sulah
- 1/2 sdk garam
- segenggam bawang goreng - tumbuk/ramas sedikit
- sedikit daun sup - dipotong halus
- 1 biji telur (untuk menggoreng)
Cara-cara
- Goreng kentang sehingga masak/garing. Setelah itu, angkat, toskan minyak dan terus lenyek lumat kentang tersebut. Jgn tunggu sehingga kentang sejuk kerana kentang akan mengeras dan susah untuk dilenyek.
- Campurkan kesemua bahan lain (kecuali telur untuk menggoreng) dan gaul rata.
- Bentukkan seperti bebola, kemudian leperkan sedikit.
- Celup di dalam telur sebelum digoreng.
- Goreng pada minyak 3/4 tenggelam. Goreng kira-kira telur yang menyaluti bergedil ini masak/garing sahaja.
- P/S: Jgn gunakan api yang terlalu kecil ketika menggoreng kerana ini akan menyebabkan bergedil serap terlalu banyak minyak.
No comments:
Post a Comment