Resepi asal : umi_e
Bahan-bahan ( 1 kilo )
- 500 gm tepung
- 200 ml air
- satu sudu air abu
- sedikit pewarna kuning
- minyak secukupnya
- garam secukupnya
- air untuk merebus
Cara-cara
- campurkan air abu ke dalam air dan letakkan sedikit pewarna kuning dan secukup garam dan kacau sehingga sebati. Kemudian tuangkan ke dalam tepung yang telang diletakkan dalam mangkok adunan
- uli sehingga menjadi adunan tetapi adunan mee agak kering bukan macam buat doh karipap)
- ambil sedikit adunan dam masukkan ke dalam mesin pasta pada no1. Jika adunan berderai jangan khuatir kerana aduna akan bersatu setelah terus di putar
- terus putar sehingga aduna menjadi kepingan yang rata dan halus...
- Setelah nipis taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat dan lakukan sehingga semua aduna habis diputar nipis
Mee sebelum direbus
No comments:
Post a Comment