Resepi asal : sya_annur
Bahan-bahan ( 2-4 )
- 1/2 ekor ayam
- garam
- kunyit
- 1 sudu rempah kari ayam
- 3 ulas bawang putih
- 1 inch halia
- bawang besar
- cili kering
- madu
- gula merah
- sos/tomato puree
- air
Cara-cara
- Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.
- Ketuk2 ayam untuk asing dari rempah perapan. Simpan bhn perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.
- Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.
- Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.
- Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bwg goreng atau daun sup.
No comments:
Post a Comment