Sumber : Myresipi.comResepi asal : sya_annur
Bahan-bahan ( 2-4 )
- 1/2 ekor ayam
 - garam
 - kunyit
 - 1 sudu rempah kari ayam
 - 3 ulas bawang putih
 - 1 inch halia
 - bawang besar
 - cili kering
 - madu
 - gula merah
 - sos/tomato puree
 - air
 
Cara-cara
- Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.
 - Ketuk2 ayam untuk asing dari rempah perapan. Simpan bhn perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.
 - Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.
 - Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.
 - Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.
 - Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bwg goreng atau daun sup.
 
No comments:
Post a Comment