Resepi asal : Onigiri aka Ros
Bahan-bahan ( menghasilkan 16-18 biji bun )
- 250 gram tepung roti
- 50 gram tepung gandum
- 1 biji telur
- 140ml air suam
- 4 gram yis ( 1 sudu kecil)
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar marjerin atau butter
- 1/2 sudu kecil garam
- beberapa titik pewarna hijau atau buleh juga guna pes pandan
- 1 sudu kecil dough softner atau bread improver
Cara-cara
- masukkan semua bahan dlm bekas adunan dan uli hingga lembut dan tidak melekat pada tangan, klu ade breadmaker pilih menu dough dan tekan On je. Kemudian biarkan doh naik dua kali ganda.
- selepas itu, tumbuk doh utk keluarkan angin, uli dlm dua tiga minit dan bahagi doh pada 16 bahagian. biarkan seketika lebih kurang 8 hingga 15 minit.
- amat sesuai dijadikan sarapan atau minum petang. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment