
Resepi asal : Dayang jack
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 2 keping tauhu basah/lembut (dipotong ikut suka)
- 3 sudu besar cili kering kisar
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
- segenggam udang kering (digoreng tanpa minyak)
- sedikit air asam jawa
- sedikit garam dan gula
- sedikit minyak masak
Cara-cara
- Kukus tauhu selama 7-8 minit.
- Sediakan kuali. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan pula cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan garam, gula dan air asam jawa.
- Susunkan tauhu di atas pinggan. Tuangkan sambal td diatasnya dan taburkan udang kering.
- ***jika x suka tauhu dikukus, boleh juga digoreng. Jadilah tauhu goreng dgn sambal udang kering :)

No comments:
Post a Comment