Monday, June 22, 2009

Pecel lele

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Kak waheedeana

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 4 ekor ikan keli - dibersihkan dan dicuci dgn air asam jawa terlebih dahulu dan digoreng / di salai
  • 15 tangkai cili padi - ditumbuk ( ikut suka pedasnya )
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 10 biji cekur ( kalo besarnya sebesar guli ) - ditumbuk
  • 2 cawan air
  • 200ml pati santan
  • air asam jawa- ( ikut suka masamnya, saya agak2 jer )
  • gula dan garam secukup rasa
  • daun cekur - dihiris halus mcm bunga rampai

Cara-cara

  1. panaskan periuk beserta air dan bahan yg telah ditumbuk sehingga mendidih di atas api sederhana
  2. masukkan air asam jawa, santan dan daun cekur, kacau hingga sebati
  3. setelah mendidih masukkan ikan, akhir sekali perasakan dgn gula dan garam kacau sehingga sederhana pekat kuahnya. Sedia untuk di makan

No comments:

Post a Comment