Resepi asal : Kak waheedeana
Bahan-bahan ( 3 orang )
- 4 ekor ikan keli - dibersihkan dan dicuci dgn air asam jawa terlebih dahulu dan digoreng / di salai
- 15 tangkai cili padi - ditumbuk ( ikut suka pedasnya )
- 4 ulas bawang putih - ditumbuk
- 10 biji cekur ( kalo besarnya sebesar guli ) - ditumbuk
- 2 cawan air
- 200ml pati santan
- air asam jawa- ( ikut suka masamnya, saya agak2 jer )
- gula dan garam secukup rasa
- daun cekur - dihiris halus mcm bunga rampai
Cara-cara
- panaskan periuk beserta air dan bahan yg telah ditumbuk sehingga mendidih di atas api sederhana
- masukkan air asam jawa, santan dan daun cekur, kacau hingga sebati
- setelah mendidih masukkan ikan, akhir sekali perasakan dgn gula dan garam kacau sehingga sederhana pekat kuahnya. Sedia untuk di makan
No comments:
Post a Comment