Resepi asal : Kak Jue Hussin
Bahan-bahan ( Untuk 3 hari makan )
- 6 ekor ikan kembung (saya pilih yg besar)
- 2 ulas bawang besar
- 15 ulas bawang kecil
- 8 ulas bawang putih
- 6 batang serai
- 2 helai daun kunyit
- 2 sudu besar cili giling (kalau suka pedas, sila tambah ek)
- 2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam kasar
- 6 keping asam gelugur
Cara-cara
- Bawang besar/kecil/putih + cili giling dikisar halus
- Sementara bahan2 tu diblender, susun bahan dalam periuk, susun serai dulu, kemudian letakkan ikan atas susunan serai, letakkan daun kunyit
- Susun selapis demi selapisan hingga selesai
- Tuangkan bahan2 yg diblender tadi, masukkan garam, serbuk kunyit & asam gelugur. Tambahkan air hingga separas ikan.
- Masakkan dengan api kecil, lagi lama di masak, lagi sedap sebab perisanya sebati dgn daging ikan tu.
No comments:
Post a Comment