Saturday, June 13, 2009

Ompok Ikan

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Kak Jue Hussin

Bahan-bahan ( Untuk 3 hari makan )

  • 6 ekor ikan kembung (saya pilih yg besar)
  • 2 ulas bawang besar
  • 15 ulas bawang kecil
  • 8 ulas bawang putih
  • 6 batang serai
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 sudu besar cili giling (kalau suka pedas, sila tambah ek)
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil garam kasar
  • 6 keping asam gelugur

Cara-cara

  1. Img_1714
    Bawang besar/kecil/putih + cili giling dikisar halus
  2. Img_1715
    Sementara bahan2 tu diblender, susun bahan dalam periuk, susun serai dulu, kemudian letakkan ikan atas susunan serai, letakkan daun kunyit
  3. Img_1717
    Susun selapis demi selapisan hingga selesai
  4. Img_1718
    Tuangkan bahan2 yg diblender tadi, masukkan garam, serbuk kunyit & asam gelugur. Tambahkan air hingga separas ikan.
  5. Masakkan dengan api kecil, lagi lama di masak, lagi sedap sebab perisanya sebati dgn daging ikan tu.

No comments:

Post a Comment