Sunday, May 31, 2009

Ikan Percik

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Joayee

Bahan-bahan ( 2-4 )

  • 4 ekor ikan
  • 200ml santan
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu cili boh ( cili powder)
  • 1 asam keping
  • 1 sudu besar gula ( kelatan style mesti manis :) or ikut selera)
  • 1 sudu besar garam (ikut selera)
  • @1 bawang besar size kecil ( or 4 biji bawang merah)
  • @1 ulas bawang putih
  • @3 potong lengkuas (potongan nipis)
  • @1 batang serai
  • @kunyit serbuk

Cara-cara

  1. Ikan di bersih, kelar badan, perap dengan sedikit garam selama setengah jam
  2. Blend kan bahan@
  3. masukkan semua bahan kedalam periuh yang berisi santan
  4. rasa, akhir sekali masukkan tepung beras yang sudah di bancuh dengan sedikit air.
  5. masak hingga pekat.
  6. Ikan dibakar.
  7. selepas separuh masak. di sapu dengan sos percik tadi..Ulang proses hingga masak.

No comments:

Post a Comment