Resepi asal : Joayee
Bahan-bahan ( 2-4 )
- 4 ekor ikan
- 200ml santan
- 3 sudu besar tepung beras
- 1 sudu cili boh ( cili powder)
- 1 asam keping
- 1 sudu besar gula ( kelatan style mesti manis :) or ikut selera)
- 1 sudu besar garam (ikut selera)
- @1 bawang besar size kecil ( or 4 biji bawang merah)
- @1 ulas bawang putih
- @3 potong lengkuas (potongan nipis)
- @1 batang serai
- @kunyit serbuk
Cara-cara
- Ikan di bersih, kelar badan, perap dengan sedikit garam selama setengah jam
- Blend kan bahan@
- masukkan semua bahan kedalam periuh yang berisi santan
- rasa, akhir sekali masukkan tepung beras yang sudah di bancuh dengan sedikit air.
- masak hingga pekat.
- Ikan dibakar.
- selepas separuh masak. di sapu dengan sos percik tadi..Ulang proses hingga masak.
No comments:
Post a Comment