Thursday, March 5, 2009

Ikan masak asam

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Checkmate

Bahan-bahan ( 2@3 org )

  • 2 ekor ikan kerisi@snappers(bersihkan lumur kunyit n goreng)
  • *1 bj bwg besar hiris bulat
  • *2 ulas bwg putih dihiris
  • *3 bj cili padi belah 2
  • *1 cili merah dihiris
  • *1 st halba n daun kari
  • garam,gula n sedikit kiub ikan bilis jika suka
  • 1 cwn air asam jawa

Cara-cara

  1. Gunakan 2@3 sb minyak dari goreng ikan tadi utk menumis bhn bertanda * hingga naik bau n bwg layu sikit
  2. masukkan air asam jawa.kacau rata n tunggu mendidih.biar pekat
  3. masukkan garam.gula secukup rasa.leh letak sedikit kiub jg masa niThen bolehlah dimasukkan ikan td..
  4. Sedia untuk dihidang.Sedap dimakan dengan nasi panas

No comments:

Post a Comment