Resepi asal : Che'iza
Bahan-bahan ( 2-3 org )
- 150 gm taugeh
- * 2 sb air panas
- * 1/2 sk serbuk pati ayam
- 1/2 sk kicap pekat
- 1 sb kicap manis
- 1 1/2 sb sos tiram
- 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
- sedikit lada sulah
- secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)
Cara-cara
- Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
- Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
- Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
- Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment