Resepi asal : Tulip77
Bahan-bahan ( loyang 11" )
- ** Untuk doh pizza **
- 200g / 2 cawan tepung gandum
- 20g / 2 st yis segera
- 3g / 1/2 st garam
- 5g / 1 st gula
- 10g / 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
- 1/2 cwn air suam untuk menguli
- ** Untuk sos pizza **
- 1 labu bawang besar - cincang halus
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 2 biji tomato - cincang halus
- 2 sb minyak masak
- 3 sb tomato puri
- 2 sb sos tomato
- 3/4 st gula
- 1 st oregano
- garam & gula
- ** Untuk Topping **
- Udang, sosej, daging ayam, daging lembu
- Lada benggala hijau atau merah, tomato
- Cendawan butang, bawang besar, nenas
- Keju untuk pizza
Cara-cara
- ** Untuk doh pizza **
- Campur tepung gandum,yis,garam,gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air suam sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan.
- Sukatan air bergantung pada tepung gandum yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling.
- Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60minit supaya doh naik sekali ganda.
- Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 2cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10minit supaya kembang sedikit.
- Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza.
- Parutkan 1/3 keju. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan baki keju tadi.
- Bakar selama 25-30minit pada suhu 200 degree
- ** Untuk sos pizza **
- Tumis bawang hingga naik bau. Masuk bahan2 yang lain. Masak sampai agak pekat. Tutup api & sejukkan sebentar.
No comments:
Post a Comment