Resepi asal : Fidadaud
Bahan-bahan ( 12-14 biji )
- Bahan Inti:
- 2 biji apple merah - potong dadu
- 1/3 cawan gula (jika tak suka manis, boleh kurangkan kepada 1/4 cawan saja)
- 1/2 sdk serbuk kayu manis
- 1 sdb perahan jus lemon
- 1 sdk tepung jagung + 1 sdb air
- Bahan Pastri:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sdk garam
- 1/2 cawan butter - beku (sejuk)
- 1/2 cawan susu segar sejuk
- **minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Inti: Dalam sauce pan (periuk @ kuali biasa boleh juga lah), campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
- Campurkan jus lemon. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal.
- P/S: Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam @ inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.
- Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti. (Gaul guna hujung jari)
- Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
- Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
- Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
- Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Jika ingin pastri lebih rangup, simpan dulu dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng.
No comments:
Post a Comment