Resepi asal : Mat Gebu
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 biji sengkuang (kurang lebih 300 g)
- 1 cawan tepung ubi
- 1/2 camca teh pewarna merah + 1 cawan air
- 200 g gula pasir*
- 500 ml air*
- 2 helai daun pandan*(*dimasak hingga gula hancur), sejukkan
- 250 ml santan pekat + secubit garam
- Ais hancur secukupnya
Cara-cara
- Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dalam warna merah kurang lebih 30 minit.
- Toskan sengkuang tadi dan masukkan ke dalam beg plastik. Masukkan tepung ubi ke dalam plastik yg berisi sengkuang dan goncang hingga semua sengkuang bersalut dgn tepung ubi. Tuang dalam tapis dan ayak lebihan tepung. Ketepikan
- Didihkan air dalam periuk. Masukkan sengkuang bersalut tepung ubi tadi dan masak 3 minit. Angkat dan toskan dan terus masukkan ke dalam satu bekas yg berisi dgn air ais. Biarkan terendam 5 - 10 minit.
- Cedok keluar "ruby" yg terhasil dan masukkan ke dalam mangkuk2 kecil. Tuang air gula dan santan. Masukkan juga air batu hancur. Hidangkan sebagai pencuci mulut.
No comments:
Post a Comment