Resepi asal : Che'iza
Bahan-bahan ( 2 org )
- 250 gm mee kuning
- lbh kurang 40-50 gm taugeh
- *KUAH*
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 1 sb minyak masak
- 1cm halia ditumbuk
- 3 sb kicap manis
- 3 sb sos tiram
- 1 sk kicap pekat
- 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
- sedikit lada sulah
- 1 cwn air
- garam n sedikit gula kalau perlu......
- *SUP*
- 1 biji bawang merah
- 1 ulas bwg putih
- 3 cwn air
- 1 sk pati ikan bilis
- fish cake n fish ball
- sedikit lada sulah n garam
Cara-cara
- Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
- Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
- Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
- *UTK SUP*
- Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
- Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
- Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan
alamak! baru perasan le! mangkuk sup tu sama cam kak ita punya...dpt free beli ubat gigi darlie...hehehe
ReplyDelete