Resepi asal : Alongroz
Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
- 100g Serbuk Koko*
- 250g Gula Kastor
- 1 tin Susu Isian Cair*
- 200g Minyak Masak Sayuran*
- 250g Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
- 150g Tepung Gandum
- 1 st Bic Soda
- 1st Baking Powder
Cara-cara
- Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
- Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
- Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing.
- Untuk ganache atas kek lihat resipi dari hana6877: resipi no. 4580
- Untuk buttercream kat tepi, pukul 125g Butter, 125g majerin & 80g Gula ising. Bila dh sebati campur 100g coklat yg telah di cairkan.
No comments:
Post a Comment