Bahan-bahan ( 24 cm x 2inci ) - (A) 250 gm beras pulut - direndam 4 jam @ semalaman
- 150 ml santan pekat
- 150 ml air
- 1 sudu teh garam
- 5 gm sago warna merah - direndam & ditoskan
- (B) 150 gm gula kastor
- 50 gm tepung kastad
- 200 ml santan pekat
- 200 ml air
- 2 biji telur - size A : dipukul rata
- Sedikit esen vanilla
- Secubit garam
- Sedikit pewarna kuning
- **>> kalau xda sago merah, boleh gunakn sago biasa tp drendam dgn sedikit warna merah
Cara-cara
- Toskan pulut yang direndam, masukkan dlm bekas
- Masukkan garam - gaul rata
- Tuangkan santan & air - gaul mesra..kukus 30 minit
- Setelah pulut masak, masukkan sago merah..jgn gaul rata
- Tekan pulut hingga mampat dlm loyang..ketepikan
- Bahagian atas - satukan tepung kastad & gula kastor dlm periuk
- Masukkan telur yg telah dipukul rata, garam, esen vanilla & pewarna kuning
- Tuangkan santan & air - didihkan semua bhn td hingga pekat
- Kemudian tuang dlm loyang berisi pulut td...kukus 30 minit
- Dh pun siap..tp tunggu kuih benar2 sejuk br dipotong
No comments:
Post a Comment