Monday, December 22, 2008

Bahan-bahan ( 24 cm x 2inci )
  • (A) 250 gm beras pulut - direndam 4 jam @ semalaman
  • 150 ml santan pekat
  • 150 ml air
  • 1 sudu teh garam
  • 5 gm sago warna merah - direndam & ditoskan
  • (B) 150 gm gula kastor
  • 50 gm tepung kastad
  • 200 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 2 biji telur - size A : dipukul rata
  • Sedikit esen vanilla
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • **>> kalau xda sago merah, boleh gunakn sago biasa tp drendam dgn sedikit warna merah

Cara-cara

  1. Toskan pulut yang direndam, masukkan dlm bekas
  2. Masukkan garam - gaul rata
  3. Tuangkan santan & air - gaul mesra..kukus 30 minit
  4. Setelah pulut masak, masukkan sago merah..jgn gaul rata
  5. Tekan pulut hingga mampat dlm loyang..ketepikan
  6. Bahagian atas - satukan tepung kastad & gula kastor dlm periuk
  7. Masukkan telur yg telah dipukul rata, garam, esen vanilla & pewarna kuning
  8. Tuangkan santan & air - didihkan semua bhn td hingga pekat
  9. Kemudian tuang dlm loyang berisi pulut td...kukus 30 minit
  10. Dh pun siap..tp tunggu kuih benar2 sejuk br dipotong

No comments:

Post a Comment