Resepi asal : Tulip77
Bahan-bahan ( loyang 10" x 3" tinggi )
- 250g tepung naik sendiri
- 200g gula kastor
- 300g telur - timbang tanpa kulit ( saya guna 5biji size B )
- 1camb ovellate
- 1camt baking powder
- 2camb susu pekat
- 50ml susu segar
- 175g butter - cairkan
- 1/2camb coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara-cara
- Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
- Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
- Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double. Bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
- *** tak sempat nk ambik gambar kek lepas potong...tgk2 dah lesap :D
- *** lupa lak nk bg tau...klu manis leh kurangkan gula 180gm pun dah cukup ***
No comments:
Post a Comment