Saturday, December 20, 2008

African Marble Cake

Sumber : Myresipi.com

Resepi asal : Tulip77

Bahan-bahan ( loyang 10" x 3" tinggi )

  • 250g tepung naik sendiri
  • 200g gula kastor
  • 300g telur - timbang tanpa kulit ( saya guna 5biji size B )
  • 1camb ovellate
  • 1camt baking powder
  • 2camb susu pekat
  • 50ml susu segar
  • 175g butter - cairkan
  • 1/2camb coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari

Cara-cara

  1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
  2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
  3. Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double. Bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
  4. *** tak sempat nk ambik gambar kek lepas potong...tgk2 dah lesap :D
  5. *** lupa lak nk bg tau...klu manis leh kurangkan gula 180gm pun dah cukup ***

No comments:

Post a Comment